Home » Vydejte se do Řecka s těmito lahodnými tzatziki!

Vydejte se do Řecka s těmito lahodnými tzatziki!

Snadno připravitelný recept, který promění vaše jídlo v požitek. K přípravě tohoto chutného pokrmu budete potřebovat několik jednoduchých a čerstvých surovin. Postupujte podle níže uvedených kroků a chutné tzatziki si budete moci vychutnat během chvilky.

Ingredience pro 4 osoby.

1 středně velká okurka (300 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 čajová lžička soli (5 g)
1/2 čajové lžičky pepře (2,5 g)
250 g řeckého jogurtu
2 lžíce citronové šťávy (25 g)
2 lžíce olivového oleje (25 g)
2 lžíce čerstvé máty nebo 1/2 lžičky sušené máty (5g)

Fáze přípravy

1. Oloupejte a nastrouhejte okurku a dejte ji stranou do mísy. Přidejte sůl a dobře promíchejte. Nechte okurku 10 minut odpočívat, aby se osušila.
2. Oloupejte stroužky česneku a nastrouhejte je najemno. Přidejte česnek k okurce a dobře promíchejte.
3. V jiné misce smíchejte jogurt s citronovou šťávou, olivovým olejem, čerstvou nebo sušenou mátou a pepřem.
4. Jogurtovou směs přidejte k okurce a dobře promíchejte.
5. Před podáváním tzatziki 2 hodiny chladíme.

Přečtěte si také  Velikonoční sušenky: snadný recept, který můžete připravit se svými dětmi!

Původ receptu na tzatziki

Tzatziki je oblíbená řecká omáčka z jogurtu, okurky, česneku a bylinek. Často se používá jako příloha k musakám, souvlakům a gyrosu, ale je vynikající také podávaná s pečenou zeleninou a syrovou zeleninou.

Tzatziki pochází z Řecka. Ačkoli je rozšířeno po celém Středomoří, recept se po staletí nemění. Předpokládá se, že se recept poprvé objevil v byzantské době, v 9. století. Tehdy se tzatziky vyráběly z jogurtu, okurek a soli a podávaly se s masem a zeleninou.

Dnes jsou tzatziky považovány za tradiční recept a jsou oblíbené v celém Řecku a sousedních zemích. Často se podává s hranolky a masovými špízy a obvykle se zdobí čerstvými bylinkami a olivovým olejem.

 

Nyní jste zaregistrováni!

Přijímání kvízů e-mailem

Zaškrtnutím tohoto políčka souhlasím se zasíláním novinek z arciformazionelivorno.it a přečetl/a jsem si a přijímám zásady ochrany osobních údajů této stránky.

Vaši e-mailovou adresu používáme pouze k zasílání našich newsletterů, informací o aktivitách arciformazionelivorno a nabídek našich partnerů. Vždy můžete použít odkaz pro odhlášení z odběru, který je součástí newsletteru.

Související příspěvek

Anna Reindlová
Jmenuji se Anna a jsem redaktorkou webu Truhlarstvi-jablonec.cz. Rád píšu a sdílím informace, které mohou lidem pomoci zlepšit jejich život tím, že je pobaví. Ráda bych psala o různých tématech, jako je móda, cestování, kultura, technologie atd. Vždy rád přijímám nové výzvy a rád se učím novým věcem.