Hledáte chutný a originální recept? Pak vyzkoušejte naše lahodné sicilské plněné rýžové kuličky! Jsou snadné na přípravu a potěší vaše chuťové pohárky. Bazalka jim dodá skvělou chuť a svěžest a parmazán ještě více zvýrazní jejich chuť. Po přípravě jsou ideální k podávání jako předkrm nebo hlavní chod. Připravte si je a pochutnejte si!
Ingredience pro 4 osoby
300 g rýže basmati
3 zralá rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
50 g strouhaného parmezánu
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
čerstvá bazalka
strouhanka
Fáze přípravy
1. Rýži basmati vařte v hrnci s dostatečným množstvím osolené vody asi 15 minut. Scedíme ji a necháme vychladnout.
2. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli a stroužky česneku. V pánvi na olivovém oleji smažte cibuli a česnek 5 minut.
3. Přidejte nakrájená rajčata, sůl a pepř podle chuti a vařte dalších 5 minut.
4. Odstavte z ohně a do směsi přidejte nasekanou bazalku. Nechte zcela vychladnout.
5. Po vychladnutí směsi vmíchejte rýži basmati a nastrouhaný parmazán.
6. Rozšlehejte vejce na omeletu a přidejte je do směsi. Dobře promíchejte, abyste získali homogenní náplň.
7. Z náplně vytvarujte středně velké rýžové kuličky, ruce si poprašte moukou, aby se vám s nimi lépe pracovalo, a každou kuličku obalte ve strouhance a poté ji položte na plech vyložený mastným papírem (nebo olejem).
8. Předehřejte troubu na 180 °C, vložte na ni plech s rýžovými kuličkami a pečte asi 15 minut dozlatova. Podávejte horké nebo teplé s domácí rajčatovou omáčkou nebo zeleninovým coulis vybraným podle vaší chuti!
Původ receptu na sicilské plněné rýžové kuličky
Rýžové kuličky jsou již po staletí nedílnou součástí sicilské kuchyně. Tyto plněné knedlíčky známé jako arancini pocházejí z jižní Itálie.
Recept na arancini je velmi starý a pochází z dob Arabů, kteří Sicílii okupovali v 10. století. Recept, který se původně připravoval z dlouhozrnné rýže, byl v průběhu staletí upraven tak, aby obsahoval zeleninu, sýr a maso. Masové kuličky se před podáváním obvykle obalují v pečivu a smaží.
Dnes se arancini staly velmi oblíbenými a jsou k dostání ve všech regionech Itálie a dokonce i v zahraničí. Najdete je v sicilských restauracích a pizzeriích, ale i v supermarketech a lahůdkářstvích. Arancini se často podávají jako předkrm nebo jako příloha k hlavním chodům.