Home » Lahodný gratinovaný květák a brokolice s mimoletem

Lahodný gratinovaný květák a brokolice s mimoletem

Květák a brokolice jsou bohaté na základní živiny, jako jsou vitaminy A, C a K, vápník a železo. Mimoletka přidaná do tohoto receptu dodá směsi nádech smetanovosti a chuti, která ji dokonale doplní.

Ingredience pro 4 osoby

500 g květáku
500 g brokolice
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
sůl a pepř
50 g másla
2 polévkové lžíce mouky
1 litr plnotučného mléka
150 g strouhaného sýra mimolette

Fáze přípravy

1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Květák a brokolici omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky.
3. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a několik minut na něm smažte nasekaný česnek.
4. Přidejte nakrájenou zeleninu a dochuťte solí a pepřem. Dusíme asi 10 minut na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne.
5. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku: na jiné pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a dobře promíchejte, až získáte hladkou pastu. Postupně přidávejte mléko a neustále míchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Omáčku nechte 5 minut za častého míchání zhoustnout. Podle chuti osolte a opepřete.
6. Jakmile je zelenina uvařená, vložte ji do nádoby odolné vůči troubě, zalijte bešamelovou omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem mimolette.
7. Vložte do trouby na 15 minut nebo dokud není zelenina zlatavá a křupavá.
8. Podávejte horké!

Přečtěte si také  Matematický úkol: Vyrovnejte rovnici přesunutím pouhých 2 zápalek za méně než 20 sekund!

Původ receptu na květákový a brokolicový gratin s mimoletem

Květákový a brokolicový gratin s mimolette je typický francouzský recept. Pochází především z regionu Centre-Val de Loire, kde se připravuje z čerstvé zeleniny a sýra.

Říká se, že gratinovaný květák a brokolici s mimoletem vymyslel kuchař z 19. století, který chtěl vytvořit pokrm, v němž by se spojila chuť a originalita. Od té doby se tento recept dědí z generace na generaci a rozšířil se po celé Francii a dokonce i v zahraničí. Dnes je květákový a brokolicový gratin s mimoletem velmi ceněným pokrmem, který si můžete vychutnat s rodinou nebo přáteli.

 

Nyní jste zaregistrováni!

Přijímání kvízů e-mailem

Zaškrtnutím tohoto políčka souhlasím se zasíláním novinek z arciformazionelivorno.it a přečetl/a jsem si a přijímám zásady ochrany osobních údajů této stránky.

Vaši e-mailovou adresu používáme pouze k zasílání našich newsletterů, informací o aktivitách arciformazionelivorno a nabídek našich partnerů. Vždy můžete použít odkaz pro odhlášení z odběru, který je součástí newsletteru.

Související příspěvek

Anna Reindlová
Jmenuji se Anna a jsem redaktorkou webu Truhlarstvi-jablonec.cz. Rád píšu a sdílím informace, které mohou lidem pomoci zlepšit jejich život tím, že je pobaví. Ráda bych psala o různých tématech, jako je móda, cestování, kultura, technologie atd. Vždy rád přijímám nové výzvy a rád se učím novým věcem.