Své chuťové pohárky můžete překvapit tímto šťavnatým kuřecím taginem s meruňkami! Hořkosladká chuť a jemná vůně dělají z tohoto pokrmu skutečnou lahůdku pro gurmány. Mezi jemně ochucenými kousky kuřecího masa a rozplývajícími se meruňkami odhalí tagine své silné stránky. V doprovodu krupicové rýže nebo rýže basmati je to ideální pokrm pro večeři s přáteli nebo rodinou. Při přípravě této pochoutky postupujte podle níže uvedených pokynů.
Ingredience pro 4 osoby
1 kuře nakrájené na kousky (800 g)
2 cibule (200 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžička kmínu (3 g)
2 lžíce olivového oleje (30 ml)
2 lžíce medu (30 g)
1/2 lžičky černého pepře (3 g)
1/2 čajové lžičky papriky (3 g)
2 špetky soli
250 ml zeleninového vývaru
200 g sušených meruněk
4 mrkve (160 g)
250 ml pomerančové šťávy
Fáze přípravy
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Ve velké zapékací misce osmahněte na olivovém oleji nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kuřecí maso a koření. Smažte 5 minut.
3. Přidejte med, vývar, mrkev a sušené meruňky. Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
4. Přilijte pomerančovou šťávu a vařte dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne a omáčka se nezredukuje a nezhoustne.
5. Podávejte horké s krupicí, rýží nebo pečenými bramborami.
Původ receptu na kuřecí tagine s meruňkami
Kuřecí tagine s meruňkami je tradiční recept z Maghrebu, zejména z Maroka. Pochází z Blízkého východu a vyznačuje se směsí sladkých a jemných chutí. Čerstvé nebo sušené meruňky dodávají receptu sladkost, zatímco koření mu dodává velmi zvláštní chuť. Recept se podává se zeleninou a čerstvými bylinkami, vše se dusí v hliněném hrnci zvaném tagine. Přísady se vaří v páře, čímž se zachovají jejich chutě a vitamíny. Tento recept je v arabském světě velmi oblíbený a často se podává při slavnostech.